Λαϊκή τέχνη είναι η γνήσια και πηγαία δημιουργία του λαού που εκφράζει την ιδιαίτερη ιδιοσυγκρασία του, τη ζωτικότητα του, την πνευματικότητα του, τη νοοτροπία του και την καλλιτεχνική και κοινωνική συνείδηση του.
Μέσα από αυτήν οι λαοί έχουν διηγηθεί τους πόθους, τους καημούς τους, τα πιστεύω τους και την πορεία και την εξέλιξη τους ανάμεσα στους αιώνες. Η λαϊκή τέχνη είναι η πρώτη μορφή τέχνης και η πιο γνήσια και ειλικρινής. Είναι τέχνη που άνθισε στην Ελλάδα κυρίως τους τελευταίους δυο αιώνες. Είναι ο επιπρόσθετος διάκοσμος (γραμμικός, χρωματικός κ.λπ.) που ο κατασκευαστής φιλοτέχνησε στα αντικείμενα καθημερινής χρήσης για αισθητικούς σκοπούς.
Λαϊκή τέχνη επομένως δεν είναι τα αντικείμενα της χρήσης, άλλα ο επιπρόσθετος διάκοσμος που τα συνοδεύει. Αυτός διάκοσμος έβγαινε από τις κοινωνικές αντιλήψεις μιας εποχής και σκιαγραφούσε κατά κάποιο τρόπο το πρόσωπο του τόπου που το γέννησε. Ήταν η ψυχική ταυτότητα ενός συνόλου στην πιο γνήσια καταγραφή του, που μας προσφέρει μια τεράστια πληροφόρηση για το παρελθόν. Ο επιπρόσθετος διάκοσμος δηλαδή λειτουργεί ως κρίκος που συνδέει τα έμψυχα με τα άψυχα. Η λαϊκή τέχνη αντανακλά χωρίς η ίδια να το ξέρει, χωρίς να το ζητήσει, μια λάμψη από τα υψηλότερα ιδανικά τον ανθρώπων. Τη θρησκεία, την οικογένεια, την πατρίδα. Οι Έλληνες όπως κράτησαν τη γλώσσα τους ανόθευτη, έτσι κράτησαν και την τέχνη άδολη την περίοδο της Τουρκοκρατίας και αργότερα.
Τα λαογραφικά αντικείμενα είναι δείγματα κρίσης και αντίληψης των ανθρώπων στη σημερινή πραγματικότητα και αντιστέκονται αν θέλετε στην άνοστη αισθητικά και ποιοτικά τάση των πολυεθνικών σε όλους τους τομείς της μαζικής πραγματικότητας. Άψυχα αντικείμενα παγκόσμιας αγοράς που εξυπηρετούν την εργασία, την ένδυση, τη διακόσμηση και γενικότερα τις ανάγκες της καθημερινότητας, που τα βαριέσαι και τα πετάς πριν ακόμη προλάβουν να ολοκληρώσουν τον κύκλο της ζωής τους.
Τα αντικείμενα λαϊκής τέχνης και παράδοσης κοσμούν τα ράφια και τις βιτρίνες των συλλογών και των μουσείων. Τους απονέμουμε τον σεβασμό που τους πρέπει και καλώς πράττουμε, μήπως και αντιληφθούμε όλοι, ότι η κάθε εποχή, ο κάθε τόπος και ο κάθε άνθρωπος είναι ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΣ.