Μελετώντας την ιστορία του βιβλίου μελετάς την ιστορία της γνώσης, την ιστορία των ανθρώπων που δεν θέλησαν να κρατήσουν την γνώση μόνο για αυτούς, άλλα πάσχισαν να την μεταδώσουν και στους άλλους.

Από την αρχαιότητα έως σήμερα πάρα πολλά βιβλία χάθηκαν είτε από άγνοια, είτε από έλλειψη φροντίδας είτε καταστράφηκαν από πολέμους και θεομηνίες. Μαζί με τα βιβλία χάθηκαν για πάντα και τα δημιουργήματα του πνεύματος που περιείχαν.
Οι κατηγορίες των βιβλίων είναι ανεξάντλητες. Λογοτεχνία, λαογραφία, τοπική ιστορία, πολιτικά, ιστορικά, ταξιδιωτικά, αρχαιά Ελληνικής ιστορίας, θεολογίας, λεξικά, σχολικά, λευκώματα φωτογραφίας, ζωγραφικής και πολλά ακόμη που μπορεί κανείς να μελετήσει, να πλουτίσει τις γνώσεις του και να διευρύνει τους ορίζοντες του μυαλού του.

Στα τέλη του εικοστού αιώνα εμφανίστηκε μια άλλη εφεύρεση που απειλεί την ύπαρξη του βιβλίου στην παραδοσιακή του μορφή. Το ηλεκτρονικό βιβλίο (e-book), καθώς και οι φορητές συσκευές ανάγνωσης των βιβλίων, δείχνουν να αποτελούν υπολογίσιμη απειλή για το παραδοσιακό βιβλίο. Καλύτερα ή χειροτέρα, κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά, είναι θέμα προσωπικού γούστου και επίλογων, άλλα πάντα θα υπάρχουν άνθρωποι που θα προτιμούν τη χαρά του να ξεφυλλίζουν ένα βιβλίο και να μυρίζουν το μελάνι του χαρτιού από το να πατάνε το πλήκτρο (Next page).

Οι συλλογές μας

Βασίλης Πισιμίσης  Βιβλιογραφία

Μπορείς να το μοιραστείς: